Bibi Euse – Women Of The Hills

WOTH (Women Of The Hills) is een textielproject van Bibi Euse en 56 vrouwen uit de coöperatieve Umutima in Kigali, Rwanda. Het doel van het project is vrouwelijke ambachtslieden ondersteunen en gendergelijkheid aanpakken door banen te creëren en kansen te bieden voor de vrouwen van het centrum.

WOTH produceert sociaal verantwoorde textielproducten met natuurlijke stoffen en handgemaakte details. Alles wat ze doen is handgemaakt met liefde en geduld. Alle stoffen zijn 100% katoen en natuurlijk geverfd.

Hun producten

Bibi Euse is geboren in Colombia en woont momenteel in Gent. Ze fotografeert wat haar inspireert en kleur geeft in haar leven. In Rwanda verloor ze haar hart toen ze het Vrouwencentrum Nyamirambo Women’s Center (NWC) in Kigali, Rwanda leerde kennen. 

NWC is een vrouwenorganisatie die werd opgestart in 2008 en zich ontpopte tot een centrum waar gratis onderwijs aan vrouwen wordt geboden zoals computer- en naailessen. Tevens zijn er workshops over gendergelijkheid, vrouwenrechten en gender-based violence. De vrouwen, vaak slachtoffers van de genocide en vrouwengeweld, vinden er hun eigen stem, een nieuwe trots en vaardigheden die ze kunnen gebruiken om geld te verdienen en zo een onafhankelijk bestaan uit te bouwen. 

Bibi werkte in het centrum als vrijwilliger en documenteerde de projecten en mensen van de community. Zo hielp ze met de voorbereidingen voor de opening van een school, ontwierp ze een verticale tuin en enkele tafels voor naailessen. Naar het voorbeeld van haar eigen moeder, motiveert ze alleenstaande moeders in ondernemerschap en besloot ze samen met hen ‘Women Of The Hills’ op te starten. 

We doen het samen. We hebben elkaar nodig in ieder stukje van het proces.”

Bibi maakt telkens een voorontwerp en in overleg selecteren ze de stoffen en productietechnieken, om samen tot een definitief ontwerp voor zakken, kussenslopen en geborduurde zakdoeken te komen. De productiekost wordt door Bibi gedragen en een deel van de opbrengst gaat terug naar het centrum als educatief fonds voor de kinderen van de vrouwen. 

Door een combinatie van veel geduld, vakmanschap en een positieve ingesteldheid werken de vrouwen samen aan een product met een duurzame impact op de leden van het Women’s Center.

“My drive is to achieve a positive change in the community and help them grow in new techniques and ideas so that they feel empowered and capable to improve their community further.” – Bibi Euse

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.  Meer info

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0