Luc & Hélène Van Hoecke – Kommekes

Luc, 85 jaar en een gevestigde waarde in de Gentse textielindustrie is al meer dan 65 jaar gepassioneerd door het bewerken en verwerken van hout. Van handgemaakte schommelpaarden tot houten schalen, wanneer Luc hout in z’n handen krijgt is hij vertrokken.

Zijn kleindochter Hélène Van Hoecke, van opleiding architect en graficus, vindt haar gading in 2019 in het draaiatelier. Sindsdien is ze gebeten door alles wat met klei te maken heeft. Door hun gedeelde passie voor “het maken” startten ze in 2020 het platform Kommekes op.

Onze vier pijlers

Een ambachtelijke werkwijze en een transparant productieproces zijn onze uitgangspunten. Om hieraan trouw te blijven, toetsen we elk ‘makersverhaal’ af aan vier pijlers. Op basis van deze pijlers kiezen we ervoor om een maker al dan niet te ondersteunen via het Chambrang-platform.

Traceerbaarheid

Van houten blok tot serveerschaal, van rauwe klei tot kopje, alle producten die aan het proces van het maken van ‘Kommekes’ te pas komen worden vervaardigd met grondstoffen van Belgische makelij.

Geen eerlijkere materialen dan hout van een omgewaaide boom uit de achtertuin of klei uit de schelde. Kommekes omschrijft een verzameling van potjes in het Gents. En dat is exact wat we doen. Handgemaakt in Gent.

Persoonlijk verhaal

The Godfather & The Granddaughter. Beiden gepassioneerd door twee verschillende, natuurlijke materialen.

Luc, 85 jaar en een gevestigde waarde in de Gentse textielindustrie is al meer dan 65 jaar gepassioneerd door het bewerken en verwerken van hout. Van handgemaakte schommelpaarden tot houten schalen, wanneer Luc hout in z’n handen krijgt is hij vertrokken.

Zijn kleindochter Hélène Van Hoecke, van opleiding architect en graficus, vindt haar gading in 2019 in het draaiatelier. Sindsdien is ze gebeten door alles wat met klei te maken heeft.

Liefde voor het ambacht

Met de vingers in de neu…- euhm KLEI! Zo lijkt het wel als je Hélène aan haar draaitafel ziet zitten. In de realiteit is het anders, vele uren van noeste arbeid en veeeeel geduld gaan eraan vooraf in het proberen, ontwerpen en opnieuw proberen tot de perfectie is bereikt en dat ene potje een ‘kommeke’ wordt.

Het vervaardigen van keramiek en het draaien van hout zijn eeuwen oude ambachten maar met Kommekes geven Helene Van Hoecke en haar grootvader Luc Van Hoecke hun hedendaagse kijk op het vervaardigen van keramische en houten gebruiksvoorwerpen. Beiden zijn gepassioneerd door de ambacht van het handwerk, het trage proces van het maken en het vervaardigen van eerlijk tafelgerei.

Duurzame producten

Kommekes are made to last. Elk “Kommeke” is lokaal, met de hand gemaakt en per definitie een piece unique. We streven elke keer opnieuw naar unieke, volwaardige en kwalitatieve producten en productie proces.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.  Meer info

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0