Fabian Yamberla De La Torre – Winterborn Alpaca

Het eigenlijke startpunt van Chambrang. Ongeveer twee jaar geleden verbleven we bij de familie van Fabian Yamberla De La Torre in het hooggebergte nabij Otovalo in Ecuador. Fabian introduceerde ons aan de lokale Quechua- gemeenschap en hun jarenlange ervaring in het traditionele, handmatige weven van sjaals, mutsen en handschoenen uit Alpacawol. Tijdens ons verblijf raakten we ten volle overtuigd van de uniciteit van dit product en de warmte van de mensen die dit produceren.

We besloten om met hen een samenwerking op te zetten en het product vanuit Gent mee te proberen verdelen. Michiel maakte een foto- en videoreportage van het weefproces. Fabian en zijn familie werkten reeds samen met het bedrijfje van Andrew Graham, genaamd ’Winterborn Alpaca’. Andrew is een Canadees die al 10 jaar in Medellin, Colombia woont. We bezochten Andrew en na een uitgebreide kennismaking besloot hij dat hij onze plannen mee wou ondersteunen.

  • Winterborn Alpaca

Alpaca-wol ?

Alpacawol is een natuurlijke, super zachte stof en kent vele voordelen ten opzichte van schaapswol of kasjmier. Het is hypoallergeen doordat het geen lanoline bevat zoals schapenwol. De structuur van alpacawol is sterker dan die van schapenwol of kasjmier. Het pluist veel minder waardoor het zeer comfortabel draagt en niet prikt. Het is zeer vuil- en waterafstotend. Dankzij de holle vezel isoleert het erg goed en is het heerlijk warm. Het is een 100% natuurlijk product en fair trade.

De wol die gebruikt wordt voor de Winterborn producten is afkomstig van alpaca’s uit Peru. De producten worden allemaal met de hand gemaakt in Peru en Ecuador door een Quechua- gemeenschap van wevers.

Maakproces

Onze vier pijlers

Een ambachtelijke werkwijze en een transparant productieproces zijn onze uitgangspunten. Om hieraan trouw te blijven, toetsen we elk ‘makersverhaal’ af aan vier pijlers. Op basis van deze pijlers kiezen we ervoor om een maker al dan niet te ondersteunen via het Chambrang-platform.

Traceerbaarheid

De wol die gebruikt wordt voor de Winterborn producten is afkomstig van Alpaca’s die zich op de boerderij van Fabian’s familie in het Andesgebergte in Peru bevinden. Hier worden ook de handschoenen, mutsen en hoofdbanden geweven of gebreeën. Het weven van sjaals en poncho’s gebeurt bij Fabian in Otovalo, Ecuador.

De natuurlijke habitat van Alpaca’s is het hooggebergte van Ecuador, Peru en Chili. Ze gedijen het beste op een hoogte van 4400-5300 meter, waar een geringe luchtvochtigheidsgraad heerst. Dankzij hun vacht zijn ze bestand tegen de koudste nachten in de winter. Naargelang de dagen warmer worden valt hun vacht op natuurlijke wijze uit.

Duizenden jaren geleden werden Alpaca’s door de Inca’s gedomesticeerd vanwege hun wol-kwaliteit. De wol van een Alpaca is warmer en sterker dan dat van enig ander zoogdier. Alpacawol is tot drie maal sterker dan schapenwol. Dit heeft te maken met de structuur van de wol. Alpacawol heeft een grote hoeveelheid minuscule holle ruimtes binnen in de vezels. Door deze ruimtes is de wol erg licht en heeft het heel goede isolatie eigenschappen.

Persoonlijk verhaal

We maakten kennis met het gezin van Fabian Yamberla De La Torre tijdens onze rondreis doorheen Zuid-Amerika. We verbleven een aantal weken in hun weverij nabij Otovalo in Ecuador. Fabian en Cecilia introduceerden ons aan de lokale Quechua-gemeenschap en hun jarenlange ervaring in het traditionele, handmatige weven. Zoals de traditie het voorschrijft nemen de mannen het weven voor hun rekening, de vrouwen het kleuren en spinnen.  Iedere week verkoopt Fabian deze producten op de lokale markt van Otovalo. We denken nog vaak terug aan de weken dat we hier konden verblijven.

Liefde voor het ambacht

De kunst van het spinnen en weven van Alpaca-wol is een eeuwenoude traditie waar de Quechua-gemeenschap heel beschermend over is. Het ambacht wordt er nog steeds doorgegeven van generatie op generatie.

Het kleuren van de alpaca-wol is een specialisatie op zichzelf, aangezien alpaca-wol van nature waterafstotend is. Er wordt gekleurd zonder toevoeging van chemicaliën. Dit is niet enkel positief voor de aarde, maar ook voor de drager van de sjaals en mutsen. De wol wordt samen met natuurlijke verfstoffen gekookt. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld fijngesneden Chillkabladeren voor een groene tint, bloemen zoals Kiku voor een gele tinen, Cochenille (gedroogde en gemalen schildluis) voor de rode tinten, Nogal (walnoot) voor een bruine tint en de bladeren van K’ucho of Kinsa voor een turkoois-groene kleur. Na het verven en drogen wordt de wol handmatig in de juiste dikte gesponnen.

Duurzame producten

De Quechua is een inheemse gemeenschap van Zuid-Amerika. De traditie van het weven zit er in het bloed en is van generatie op generatie overgebracht. Tijdens ons verblijf konden we de productieomstandigheden aan den lijve ondervinden, we sliepen er twee weken boven de weverij. De productie wordt zeer sterk binnen de gemeenschap gehouden. De inwoners van het dorp werken in grote getale mee aan de productie en verdienen hier een eerlijk loon voor. Dagelijks, om klokslag 12u, wordt de werkdag even stil gelegd om samen te koken en te eten.

De sjaals worden voornamelijk geweven uit Alpaca-wol. Om de duurzaamheid te vergroten wordt er ook acryl toegevoegd, dit is een stof die gekenmerkt wordt door zijn sterke garen. Op zich is acryl ‘synthetisch’ en dus een pak minder duurzaam dan Alpaca-wol, anderzijds zorgt de combinatie met Alpaca-wol ervoor dat de gemiddelde levensduur van het product sterk verhoogt. Dit komt de duurzaamheid ten goede.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.  Meer info

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0