Stefanos Kiriakis & Maria Karastamati

In 2019 besloten twee jeugdvrienden, Stefanos en Paris, samen extra vierge olijfolie van een eerste koude pers te produceren en te verkopen. Beide families hebben landbouwgrond in Oud-Epidavros in de Peloponnese-streek in Griekenland. Hun landen zijn beplant met olijf-, appelsien en mandarijnbomen.

Het produceren van (onbewerkte) olijfolie zit er in het bloed en Stefanos leerde dit proces van jongs af aan. ‘Meraki’ is een Grieks woord voor ‘iets doen met al je creativiteit, ziel en liefde’. Soms is één woord voldoende om te beschrijven waarom deze makers perfect passen in het Chambrang-concept.

Maria is een jeugdvriendin van Stefanos en woont in hetzelfde dorp. Toen ze nog een kind was leerde haar grootmoeder haar reeds zeep maken met olijfolie als basis. Maria erfde de recepten van haar grootmoeder en door te experimenteren met fruit en kruiden uit haar eigen tuin heeft ze een uniek recept gevonden. Haar zeepjes zijn zonder extra toevoegingen gemaakt. Ontzettend belangrijk in tijden dat we onze handen overmatig moeten wassen.

Zijn producten

Onze vier pijlers

Een ambachtelijke werkwijze en een transparant productieproces zijn onze uitgangspunten. Om hieraan trouw te blijven, toetsen we elk ‘makersverhaal’ af aan vier pijlers. Op basis van deze pijlers kiezen we ervoor om een maker al dan niet te ondersteunen via het Chambrang-platform.

Traceerbaarheid

Stap 1 : Rijpheid van de vrucht onderzoeken. Telkens in het begin van november, wanneer de vruchten nog groen zijn, start Stefanos met het selecteren van de bomen die plukrijp zijn. Op dit punt heeft de olijf nog geen water geabsorbeerd. Het voordeel om op dit moment te starten met plukken is dat de kwaliteit van de geperste olie zeer hoog ligt, het nadeel is dat het volume aan olie sterk verkleint.

Stap 2 : Oogst en transport. De vruchten worden geplukt en getransporteerd naar de oliemolen op dezelfde dag. Dit is essentieel omdat vertragingen de kwaliteit sterk verlagen.

Stap 3 : Productie. De productie gebeurt via een tweetraps centrifugaal systeem. De belangrijkste voordelen van dit systeem zijn het verminderde waterverbruik en de lage temperatuur van het water. Daarnaast heeft de olijfolie een hogere oxidatieve stabiliteit en betere ‘organoleptische’ eigenschappen. Er is een hoger gehalte aan polyfenolen, die als antioxidanten de afbraak van vetzuren voorkomen en de houdbaarheid van de olie bevorderen.

Stap 4: Verpakking. De verpakking van de olijfolie wordt gefaciliteerd door het bedrijf Evoolution. Deze fase omvat de opslag, chemische analyse, bottelen en labelen. Elke stap wordt met veel zorg ondernomen en is belangrijk voor de smaak. Hierbij wordt rekening gehouden met de temperatuur, reinigen van de transfer-buizen, sluiten van de flessen, …

En de zeepjes? Maria kiest er voor om het productieproces van de zeepjes niet vrij te geven. Het is een aloud recept van haar grootmoeder en een goed bewaard familiegeheim. De ingrediënten kan ze wel vrijgeven: enkel pure olijfolie en propolis.

Persoonlijk verhaal

Stefanos en Paris zijn pas in 2019 begonnen met de spreiding van hun olijfolie, omdat de vraag bleef groeien door de klanten van hun hotel. Paris staat in voor het administratieve gedeelte en Stefanos oogst de olijven en volgt het hele proces van olijf tot olijfolie op. Ze brengen zelf de olijfolie tot in België in de maanden November en December.

Liefde voor het ambacht

Het cultiveren van olijfolie gaat terug naar de geschiedenis van de oude Grieken. De olijfbomen van Stefanos staan op een heuvel in Argolis, met zicht op de Egeïsche zee nabij het oude dorpje Epidavros. Tot op heden vinden er nog steeds voorstellingen plaats in het originele Griekse theater. De samenstelling van de bodem is essentieel voor de smaak van de olijven. De Meraki-olijfolie is gekend voor zijn speciale smaak. Het is goudgeel van kleur, vrij zoet en zonder toegevoegde stoffen.

Zowel Stefanos als Paris zijn er niet op uit om een groot bedrijf te starten, ze oogsten enkel hun eigen olijven en doen dit naast het runnen van hun hotel Eleni. Beiden zijn opgegroeid in streek en de stiel is overgedragen van generatie op generatie.

Duurzame producten

De olijfolie is altijd vers en wordt in kleine hoeveelheden geproduceerd. Elk jaar oogst Stefanos ongeveer 500 kg aan olijven. Op is op, ze produceren dus maar 1x per jaar.

Stefanos hecht veel belang aan:

  • het maken van goede ambachtelijk producten vrij van chemische stoffen en additieven.
  • een goede en eerlijke samenwerking met hun partners waaronder de broeders Lillos waar de olijfmolen staat.
  • een direct contact met hun klanten. Ze leveren zelf aan huis.

Zeepjes uit pure olijfolie beschermen de huid tegen uitdroging, stopt de veroudering van de huid en vermindert de rimpels. Ontzettend belangrijk nu we onze handen zoveel moeten wassen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.  Meer info

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0