Ellen Taerwe & Luca Beltrami – HOLY COW

Luca Beltrami en Ellen Taerwe onmoetten elkaar in Hyderabad, Zuid-India. Gecharmeerd door de vrijgevigheid van de lokale bevolking en evenzeer ontroerd door hun opvallende armoede, ontwikkelden Luca en Ellen een vurige ambitie om een ​​volledig transparant en eerlijk bedrijf op te bouwen dat de lokale families in staat zou stellen een beter leven te leiden door biologische cacao en specerijen te verbouwen.

Tijdens een cacao project in Oeganda leerde Luca de knepen van het vak en samen met de boeren in de Idukki-heuvels in Kerala, waar het klimaat zeer geschikt is voor cacao, werd er hard gewerkt aan het perfectioneren van de oogst-, gistings- en droogprocessen om de smaaknuances van de verschillende lokale bonen naar voren te brengen. De cacao kreeg uiteindelijk de onderscheiding “Fine Flavour” mee, een speciale categorie met bijzondere smaakkenmerken, maar ook met goede traceerbaarheid en hogere kwaliteit.

Hun producten

“De grootste uitdaging was het vertrouwen van de lokale boeren winnen, maar we hebben volhard en nu geloven ze in wat we doen en wat we samen willen bereiken.”

In 2015 richtten Ellen en Luca “GoGround Beans & Spices” op in Udumbannoor, te midden van bossen en ruige bergen, de thuisbasis van de prachtige gigantische Malabar-eekhoorn en de bedreigde Indische olifant. Dit werd hun uitgangsplek om de verschillende cacaoboeren te begeleiden via teeltondersteuning bij het verbouwen en onderhouden van de cacaoplantages, waarbij hoge eisen worden gesteld op het gebied van milieu, kwaliteit, economie en sociale aspecten. Biologische cacaoteelt in een biodiverse omgeving is het uitgangspunt.

Ze startten met een braakliggende stuk grond en bouwden er de hele infrastructuur voor het fermenteren en drogen van de cacaobonen. Dit ging natuurlijk niet zomaar. Ze moesten de juiste vakmensen, materialen ed. vinden en dan zaten de zeer extreme weersomstandigheden ook wel eens tegen bijvoorbeeld toen de bovenste dragende structuur van het dak van hun droogserre het begaf door het hevige stormweer.

“HOLYCOW, een eerlijke en fijne ‘seasonal’ chocolade”

Na meer dan 5 jaar gewerkt en gewoond te hebben in Kerala kwam de keuze om HOLY COW op te richten in Gent met als doel: de verkoop van een eerlijke en fijne ‘seasonal’ chocolade die je smaakpapillen zullen prikkelen, gemaakt met premium cacao afkomstig uit een duurzame, ‘farmer-fair’ en transparante cacao-keten.

Best bijzonder want zo maken zij deel uit van elke duurzame link in de cacao-keten: van de boeren die de cacaovruchten oogsten, het fermenteren en drogen van de cacaobonen tot de kwaliteitscontrole, verpakking, opslag en verzending.

‘They know their beans’.

“Farmer-Fair, korte keten én overheerlijk!”

Van het gebruik van duurzame grondstoffen en het behoud van en respect voor de natuur in Idukki als ook op vlak van arbeid en menselijke relaties, werkomstandigheden, vrouwen in de maatschappij betrekken, tot een zo kort mogelijke keten en ecologische verantwoorde verpakking en marketing. Het hele proces van boon in India tot chocoladereep in België ademt duurzaamheid uit.

Om het natuurlijk ontwikkeld, delicate smaakprofiel van deze ‘speciality’ cacao ten volle te benutten, houden ze het graag simpel bij het maken van onze chocolade en smeerpasta’s: een minimaal gebruik van ingrediënten, minder zoet, meer smaak, geen toevoegingen.

De andere ingrediënten, naast cacao, zijn suiker en noten. Die zijn bij voorkeur biologisch geteeld en van hoge kwaliteit. De pindanoten zijn van Nederland en voor de hazelnoten kijken we uit naar een samenwerking met een coöperatief uit Italië. En voor het sesamzaad kijken we opnieuw naar India. De smeerpasta’s worden volledig in-house gemaakt in hun atelier in Gent: ‘stoneground’ met natuurlijk cacaopoeder gemaakt van dezelfde bonen waarmee we chocolade maken.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.  Meer info

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0