Goedele Pauwelyn – Plankgoed

PLANKGOED, het geesteskind van Goedele Pauwelyn: houten snij-en serveerplanken met een verhaal. Gegroeid vanuit een liefde voor het organische en lokale. Eik, kers, es perelaar, beuk en walnoot, … geen houtsoort is haar onbekend, geen vorm is onverkend. Elk PLANKGOED is uniek in zijn soort; alle creaties krijgen hun definitieve vorm in de Gentse voorhaven.

Haar producten

Onze vier pijlers

Een ambachtelijke werkwijze en een transparant productieproces zijn onze uitgangspunten. Om hieraan trouw te blijven, toetsen we elk ‘makersverhaal’ af aan vier pijlers. Op basis van deze pijlers kiezen we ervoor om een maker al dan niet te ondersteunen via het Chambrang-platform.

Traceerbaarheid

Het PLANKGOED wordt gemaakt uit lokaal hardhout: dit gaat vooral over eik, kers, es, perelaar, beuk en walnoot. Alles wordt mooi afgewerkt met een organische lijnolie of walnotenolie. 

Goedele zoekt telkens naar hout met een verhaal. Bomen die werden gekapt omdat ze ziek waren, krijgen via PLANKGOED een nieuw leven. Op bestelling kan je een herinnering aan de boom krijgen die in jouw tuin stond en later via PLANKGOED vereeuwigd wordt. Betekenis geven aan objecten is waar Goedele van houdt. Iedere PLANKGOED is uniek van vorm, formaat en verhaal.

Liefde voor het ambacht

Goedele komt uit de Beeldende kunsten en heeft altijd een grote liefde gehad voor mooie objecten. PLANKGOED is zowel functioneel als esthetisch, deze combi is heel belangrijk in dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen. Ze is opgegroeid op een boerderij waar haar moeder veel liefde stak in vers gebakken brood naast een grote tuin waar groenten werden gekweekt. Lokaal en vers is haar met de paplepel mee gegeven. Voor Goedele staat PLANKGOED symbool voor warmte en gezelligheid rond de tafel. 

Het maakproces is erg intensief: van hout zoeken, drogen, verzagen, schaven, schuren, frezen, oliën,… Voor de laatste stappen werkt ze nu samen met een psychiatrische gevangenis in Gent en een sociaal atelier in Merelbeke. Daar hebben ze een fantastisch houtatelier en helpen ze haar vaak met het PLANKGOED schuren en frezen.

Persoonlijk verhaal

PLANKGOED is drie jaar geleden ontstaan toen Goedele enkele maanden aan het werken/reizen was door Italië. Ze leerde er lokale houtbewerkers kennen en kocht daar de eerste stukken hout van lokale bomen die gekapt werden omdat de bomen ziek waren. Kort daarna kon ze een atelier huren in Gent waar haar broer Maarten (meubelmaker) en nog andere fijne makers zitten. Daar leerde ze enkele basis houttechnieken en met enkele machines werken. Sindsdien is PLANKGOED ontstaan en ondertussen uitgegroeid tot een klein bedrijfje.

Ondertussen is haar atelier in Gent, aan het begin van de Haven. Samen met andere makers delen ze een atelier “vzw Pantserschip”. Een fijne en inspirerende omgeving waar iedereen zijn eigen ding doet, maar gemeenschappelijk ook veel gedeeld wordt. Ondertussen zijn ze met Vzw Pantserschip een eerste ‘collab’ project aan het uitvoeren; in de toekomst komen er nog meer van deze. 

Duurzame producten

PLANKGOED is duurzaam omdat het met lokaal hout wordt gemaakt en meestal met hout van bomen die om één of andere reden gekapt worden en ze deze graag een nieuw leven wil geven. Lokaal hout die lokaal verwerkt wordt, met veel liefde en vooral in België wordt verkocht. Ze gelooft sterk in producten met een verhaal; waar je een gezicht op kan plakken, een verhaal bij kan vertellen!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.  Meer info

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0