Maayke Ruyffelaere – MAIWE

De huidverzorgingslijn van MAIWE wordt in Antwerpen, België samengesteld door Maayke Ruyffelaere. Ze omarmt schone en natuurlijke huidverzorgingsprincipes, botanische ingrediënten en vrouwelijk ondernemerschap. Het product is genoemd naar het heldere meer tussen de Chileense wilde rozenbottel planten.

Met de hand geplukt door de vrouwelijke lokale bevolking om dan geperst te worden met als resultaat pure, biologische rozenbottelolie. Alleen essentiële, ruwe ingrediënten zoals natuurlijke oliën en gevalideerde natuurlijke actieve stoffen worden gebruikt.

Haar producten

Onze vier pijlers

Een ambachtelijke werkwijze en een transparant productieproces zijn onze uitgangspunten. Om hieraan trouw te blijven, toetsen we elk ‘makersverhaal’ af aan vier pijlers. Op basis van deze pijlers kiezen we ervoor om een maker al dan niet te ondersteunen via het Chambrang-platform.

Traceerbaarheid

Maiwe biedt natuurlijke huidverzorging aan met plantaardige ingrediënten die in het wild worden geoogst. Dit laatste is belangrijk om verschillende redenen:

1) je valoriseert planten die geen kostbare landbouwgrond innemen maar spontaan groeien op rotsachtige berggrond of erg arme bodem

2) deze planten zijn per definitie biologisch, ze worden niet behandeld en vragen geen input en zijn hierdoor ook zeer veerkrachtig en waardevol in het formuleren van huidverzorging

3) ze zijn vrij toegankelijk voor de (doorgaans sterk verarmde) inheemse bevolking, en groeien dus letterlijk in het wild. Op die manier worden ze niet beperkt door omheiningen of eigendom, maar kunnen ze een bron van inkomsten geven op een vrije manier.

Deze planten worden aangevuld door andere ingrediënten die wetenschappelijk bewezen een impact hebben op de gezondheid en de uitstraling van de huid, zoals bv. squalane (molecules onttrokken aan olijfolie, uitstekend voor de hydratatie van de huid). De voorwaarde is dat de formules natuurlijk zijn (Maayke gebruikt hierbij de standaard van Ecocert). De rozenbottelolie wordt koudgeperst in het bedrijfje van Margarita in het zuiden van Chili.

De wilde rozenbottels worden elke herfst geplukt, waarna ze gedroogd worden en het zaadje gescheiden wordt van de vrucht. Die zaadjes worden vervolgens koudgeperst. De andere ingrediënten (zoals superkritische extracten) koopt ze aan in Duitsland, waar ze de laatste technieken gebruiken inzake natuurlijke huidverzorging. Het mengen van de formules en afvullen gebeurt in Antwerpen. 

Op termijn wil Maayke dit lokaal organiseren in Maihue zelf, met de vrouwen die ze er heeft leren kennen. Dit vergt natuurlijk wat tijd, dus samen met Margarita is ze alvast gestart om het merk te ontwikkelen in Europa.

Persoonlijk verhaal

Na enkele omzwervingen, studies in Brazilië, en reizen in Europa leerde Maayke in haar thuisstad Gent Toto kennen, een Chileen op rondreis met de rugzak. Ze werden verliefd en trokken naar Chili. Maayke is er uiteindelijk 5 jaar gebleven, en in 2019 kwamen ze terug naar België met hun dochtertje Filippa. De onwaarschijnlijk mooie natuur, en de rijkdom aan planten en oude kennis van de inheemse bevolking hebben haar enorm veel bijgebracht.

De boerderij van Maayke en Toto in Chili had een moestuin, een serre en een kruidentuin. Maayke lanceerde er een eigen merkje waarmee ze zelf artisanale zeep maakte en op markten ging verkopen. Wanneer ze konden, gingen ze naar Maihue (of Maiwe, zo schrijft de inheemse bevolking het), een meer in het Andesgebergte. Beschermd indianengebied, prachtig en ongerept, en ook de natuurlijke habitat van een reeks wilde planten die erg geliefd zijn binnen de natuurlijke huidverzorging.

Zo leerde ze de kracht van rozenbottel kennen. De vrouwen rond het meer vertelden dat er in de herfst zo veel rozenbottel te vinden is, dat ze niet meer weten wat gedaan. Toen is het idee van haar eigen skincare merk Maiwe gestart. Eens ze terug in België was, dacht ze steeds terug aan alles wat ze had geleerd in Chili. Ze had zo veel inspiratie op gedaan, en besefte dat er heel veel mogelijk was als ze de Europese consument, met zijn groeiende vraag voor natuurlijke, eerlijke en kwaliteitsvolle producten, samenbracht met die vrouwen in Maihue die een enorm aanbod aan rozenbottel, maqui en andere planten plukten.

Duurzame producten

Alle ingrediënten van de Maiwe-producten zijn natuurlijk, voornamelijk afkomstig van wilde planten en richten geen schade aan huid en natuur. Van de planten slechts een deeltje geoogst, zodat de plant zelf intact blijft en kan elk jaar opnieuw vruchten geven. Op termijn wil Maayke werken aan de sociale duurzaamheid van de producten door een project op te starten om de pluk en het persen in Maiwe zelf te organiseren met de inheemse vrouwen.

Liefde voor het ambacht

Haar fascinatie voor de natuur en de kracht van kruiden en wilde planten heeft Maayke van thuis uit meegekregen. Haar familie woont in de Vlaamse Ardennen, waar ze echt op het ritme van de natuur leven. Maayke kreeg als kind steeds altijd allerlei zalfjes op basis van kruiden, bij ziekte werd steeds teruggegrepen naar homeopathische geneesmiddelen. Later is ze bio-ingenieurswetenschappen gaan studeren, uit interesse voor de natuur, maar vooral omdat ze een toekomst voor zich zag in de ontwikkelingssamenwerking, en landbouw nu eenmaal de voornaamste sector is in een groot deel van de wereld. 

De grootste uitdaging tijdens het oprichten van Maiwe was om steeds trouw te blijven aan de eigen waarden, ook al kies je daarmee de moeilijkste weg. Zo heeft ze heel lang gezocht naar de juiste partner in Chili, die dezelfde waarden als haar deelt en de visie van Maiwe echt begrijpt. Ze heeft ook moeten aanvaarden dat ze niet van de eerste dag het perfecte plaatje kon presenteren, maar dat dit een traject is. Zo werkt ze momenteel samen met Margarita, een heel toffe vrouw in het zuiden van Chili die een bedrijfje leidt dat koudgeperste rozenbottelolie produceert. Op termijn wil Maayke dit lokaal organiseren in Maihue zelf, met de vrouwen die ze er heeft leren kennen. Dit vergt natuurlijk wat tijd, dus samen met Margarita is ze alvast gestart om het merk te ontwikkelen in Europa.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.  Meer info

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0